Naturskönt fiske
Favorit! Spara!

Fiske

Fiske / Natur / +1
+
Naturen och framför allt fisket är hjärtat i Sveg med omnejd. Här hittar du mängder av fiskevatten rika på fisk av ädlaste valör. Förutom en uppsjö av sjöar finns möjlighet till bland annat ström-, city- och vinterfiske. Men vilka platser ska du sikta in dig på? Jo, det ska vi reda ut här nedan. Kom dessutom ihåg att fiskeäventyret inte slutar här utan fortsätter i alla väderstreck.

Kärlek vid första kastet

Finns det något som är så rogivande och adrenalinfyllt på samma gång som fiske? I Sveg med omnejd kan du utöva denna ädla sport året om, i en närmast orörd miljö med ett spännande och varierat växt- och djurliv. Kanske föredrar du att pimpla en riktigt krispig vinterdag, slipa flugfisketekniken i strömmarna under hösten när harren är i högform eller så är du på hugget när det vakar som mest under högsommaren? Oavsett när och vad du vill fiska har vi något att erbjuda. Här omges vi av många mil skogar och sjöar. Det myllrar dessutom av skogsvägar, vilket gör det enkelt att ta sig fram till fisket.

Andåssjön

Utanför Älvros ligger Andåssjön, där du har goda chanser chans att få ädla fiskar på kroken i form av öring och röding.

Glissjöberg

Lämna Sveg och kör i riktning mot Hede så hittar du byn Glissjöberg. Där, i de övre delarna av Svegssjön finns sik, abborre, gädda och Härjedalens landskapsfisk harr.

Hocksjön

Ädelt värre i en av Sveg-Herrös fiskevårdsområdes bästa fiskevatten. Röding och öring hittar du här och det är sällan man åker från Hocksjön tomhänt. Även vintertid är Hocksjön ett hett tips, varför inte ackompanjerat av pimpelspö, termos och en vän eller två?

Hundsjön

Öring, röding, 500 hektar källvatten och ett djup på som mest 35 meter. Det är inte för intet som Hundsjön är den sjö i Svegsbygden med högst anseende. Förutom ädelfisk på upp till 7–8 kg finns här ett stort bestånd stora abborrar.

Linsell-Ransjö FVO

Detta fina fiskevårdsområde bjuder på såväl strida forsar som lugna vatten, ackompanjerat av mäktiga Sonfjällsmassivet i bakgrunden. Många härliga fiskestunder kan spenderas här och beroende på vilken typ av fisk och fiske man är ute efter bör man välja olika platser. Exempelvis hittar man både harr och öring i forsar och strömmar medan gädda, abborre och sik lurar i de lugnare delarna.

Råndan är en å som rinner genom fiskevårdsområdet och där finns stora chanser att fånga både öring och harr. Och i Valmen, ett biflöde till Råndan, är det populärt att testa fiskelyckan med fluga!

Linsjön

Här huserar abborre och vild öring och förutom att fiska är du välkommen att övernatta i intilliggande kåta.

Ljusnan

Längs Ljusnan finns en hel drös fiskemöjligheter och rastplatser. Storöring och harr finns det gott om här och där Ljusnan rinner ut i Linsellsjön hittar du gädda, abborre och sik. Flugfisket i Ljusnan är enligt många som allra bäst vid midsommar, då dagsländor kläcks. Vid Albintjärn som ligger intill riksväg 84 finns en handikappanpassad brygga.

Mitt i Sveg

För dig som vill ha lite cityfeeling men samtidigt testa fiskelyckan rekommenderar vi några kast nedanför badhuset och ishallen, från Storön eller Lillön. Oavsett vilken av platserna du väljer är det i Ljusnan du fiskar och där har du chans att få öring, harr, abborre, sik och gädda.

Mosätt

Mosätt är en riktig fiskepärla som tillsammans med grannbyn bildar Glissjöberg–Mosätts fiskevårdsområde. Här erbjuds bland annat strömfiske i Ljusnan, Veman och Lofsån samt fina sjöar och tjärnar. Du kan du få både harr, abborre, öring och regnbåge på kroken och det finns möjligheter till Put and Take-fiske.

Strömfiske

När det kommer till strömfiske i Svegsbygden rankas Lofsån som nummer ett. Men det finns fler guldkorn, som Låddan, Råndan, Linån, Gröningsån, Botvasslan och Norrälven – alla utmärka för både maskmete och fluga.

Svegssjön

En konstgjord sjö där både gädda och abborre håller till sommartid. På vintern sjuder Svegssjön av fiskeliv, då all fisk samlas i Ljusnans, Vemans och Härjeåns gamla älvfåror och under riktigt fina förhållanden är det så gott som omöjligt att inte få napp.

Ytterberg

Till Ytterberg lockas främst strömfiskaren och metaren. I Ytterbergs fiskevårdsområde finns fiske i så ädla valörer som öring, röding och regnbåge. Här hittar du även landskapsfisken harr samt gädda och abborre. Det är lätt att ta sig runt mellan Ytterbergs fiskevatten med bil och vid Norrälven och Lersjön finns även handikappanpassade bryggor. Det finns dessutom flertalet rast- och eldplatser i området.

Akertjärn, Ytterhogdal

När isarna lagt sig, oftast kring början/mitten av december så brukar ädelfiskvattnet Akertjärn i Ytterhogdal locka många pimpelsugna. Håll utkik efter premiärdatum för en riktigt härlig start på pimpelsäsongen.

Stensjön, Ytterhogdal

I Stensjön hittar du både öring och röding och vid sjön finns även en timrad raststuga och tre stycken vindskydd. Perfekt om du vill ta en paus i fiskandet och ladda upp batterierna med en kopp kaffe!

Hoan, Ytterhogdal

Gillar du att strömfiska? Isåfall är Hoan fiskevattnet du ska besöka. Hoan slingrar sig lång genom Hogdalsbygden. Här finns det rikligt med kilofiskar av både öring och harr.

Stensjön, Lillhärdal

Om du är på jakt efter ett riktigt bra ställe att pimpla på i vinter är Stensjön en sjö du borde besöka. Här finns det ett stort och fint bestånd av både inplanterad Öring och Röding.

Härjeån, Lillhärdal

En å som inte bara gett namn åt Härjedalen utan dessutom bjuder på både harr och öring. Biflödena Sexan och Ällan passar fint för maskmete och torrfluga. För flugfiskaren finns dessutom en ”No kill”-sträcka på 1 km, uppströms Härjeåsjön.

Orrmosjön, Lillhärdal

I denna sjö hittar ni djupbottnar ned mot 30 meter, det är områdets största sjö och är ett erkänt gott vatten för abborre.

Kårtjärns Jakt-& Fiskecamp

Kårtjärn, 23 km nordväst om Sveg, är platsen för jakt-, fiske- och naturälskaren. Här erbjuds totalt 15 bäddar, fördelade på fyra olika stugor med två, tre, fyra respektive sex bäddar. 6-bäddarsstugan är campens senaste tillskott och ligger i ett lite extra härligt läge, högst upp av alla stugor. Förutom naturskönt boende finns bland annat ett aktivitetshus med bar och biljardbord – en uppskattad mötesplats bland gästerna. Här finns även ett större stocktimrat hus med eldstad, som fungerar som middags- och konferenslokal.

På Kårtjärns jakt- och fiskecamp kan du slå dig ner på ett renskinn och njuta av både mat och gott sällskap i en mysig grillkåta, kanske för att fira en riktigt lyckad fiske- eller jaktdag? Och om du vandrar ner till vattnet hittar du en vedeldad bastu med brygga. En bit bort på skiftet finns jakttorn och en mysig jaktstuga med eldstad, där man kan samlas efter en heldag i Kårtjärns skogar.

Vatten hämtas i all enkelhet från campens brunn och toaletter ligger i en separat gemensam byggnad. Kårtjärns jakt- och fiskecamp har verkligen en tilldragande enkelhet över sig, utan att på något sätt hålla igen på kvalitet vad gäller boende och övriga faciliteter. Här möts du även av ett genuint engagemang och utmärkt service rakt igenom din vistelse.

Bokning
Svenne 070 210 44 40