Platser
Favorit! Spara!

Hogdalsbygden

Platser

I Hogdalsbygden finns någonting att göra för alla, vare sig du vill ta det lugnt, slappna av eller vara fysiskt aktiv. Här erbjuds djupa skogar, inbjudande ängar, porlande vatten, härliga stigar och varma badsjöar i en miljö där alla känner sig välkomna. I Hogdalsbygden finns ett rikt djurliv som kan erbjuda oanade möjligheter och minnesvärda stunder. Det är många som kommer till Hogdalsbygden för att hämta kraft från dess storslagna natur.

Guldkorn i Hogdalsbygden


Sveriges mittpunkt
Strax utanför Ytterhogdal kan du besöka Sveriges mittpunkt. Det är den plats i Sverige som har störst avstånd till Sveriges nordligaste och sydligaste punkt samt till fastlandets gränser i väst och öst. Om du är intresserad utav att besöka Sveriges mittpunkt finns en markerad vandringsled som tar dig dit! Sväng mot Buan, kör 4,1 km. Sväng mot Åsan, kör 5,5 km. Sväng vänster och kör ca 1 km. Följ sen stigen ca 1 km.


Överhogdalstapeten
Besök Forngården i Överhogdal och ta del av ett stycke historia. Här finns den så kallade Överhogdalstapeten som är en välbevarad bonad från Vikingatidens slut. Den hittades i Överhogdal år 1909. Forngården inhyser ett museum samt ett café under sommartid med fika och goda luncher.

Gammelträde
Ytterhogdals hembygdsgård står på sin ursprungliga plats vid en urgammal odlingsmark. Huvudbyggnaden på gården uppfördes omkring år 1700. Hembygdsföreningen har skapat en smedja för att hedra alla de smeder som en gång i tiden var verksamma i området- det fanns minst 50 gårdssmedjor i Ytterhogdal. I smedjan går det att beskåda verktyg efter mästersmeden Erik Jompo Lindberg som hade sin verksamhetstid under senare delen av 1900-talet. Vid gården finns en servering som håller öppet sommartid.