Platser
Favorit! Spara!

Hogdalsbygden

Platser
I Hogdalsbygden finns någonting att göra för alla, vare sig du vill ta det lugnt, koppla av eller aktivera dig. Här erbjuds djupa skogar, inbjudande ängar, porlande vatten och härliga stigar. Det är många som kommer till Hogdalsbygden för att hämta kraft från dess fantastiska natur. Vi har på denna sida samlat några av de saker som du kan se och uppleva i Hogdalsbygden.

Sveriges mittpunkt
Strax utanför Ytterhogdal kan du besöka Sveriges mittpunkt under sommartid. Det är den plats i Sverige som har störst avstånd till Sveriges nordligaste och sydligaste punkt samt till fastlandets gränser i väst och öst. Om du är intresserad utav att besöka Sveriges mittpunkt finns en markerad vandringsled som tar dig dit! Sväng mot Buan, kör 4,1 km. Sväng mot Åsan, kör 5,5 km. Sväng vänster och kör ca 1 km. Följ sen stigen ca 1 km.

Överhogdalstapeten
Besök Forngården i Överhogdal och ta del av ett stycke historia. Här finns den så kallade Överhogdalstapeten som är en välbevarad bonad från Vikingatidens slut. Den hittades i Överhogdal år 1909. Forngården inhyser ett museum samt ett café under sommartid med fika och goda luncher.

Gammelträde
Ytterhogdals hembygdsgård står på sin ursprungliga plats vid en urgammal odlingsmark. Huvudbyggnaden på gården uppfördes omkring år 1700. Hembygdsföreningen har skapat en smedja för att hedra alla de smeder som en gång i tiden var verksamma i området- det fanns minst 50 gårdssmedjor i Ytterhogdal. I smedjan går det att beskåda verktyg efter mästersmeden Erik Jompo Lindberg som hade sin verksamhetstid under senare delen av 1900-talet. Vid gården finns en servering som håller öppet sommartid.

Gammelbudd Hembygdsgård
Här kan du hitta ett flertal byggnader där vissa är från 1700-och 1800-talet. Härbret och parhuset är de byggnader som har byggts på plats medan de andra byggnaderna är ditflyttade. Det går även att finna bruksföremål som har brukats på gården för länge sedan samt inventarier från den gamla Överhogdalsskolan när den vart nedlagd från början på 1900-talet. Det går alldeles utmärkt att övernatta i gårdens fäbodstuga under sommaren.

Utsiktstornet på Fnuschen
Om du vill göra en utflykt och få en fantastiskt utsikt över området är Fnuschen absolut värt ett besök. För att komma till Fnuschen kan du åka vägen in mot Sångsjön, det är sedan skyltat mot Fnuschen. Sista biten till utsiktstornet får du vandra till fots. Du kan besöka Fnuschen både sommar och vinter, för på vintern går det alldeles utmärkt att ta skotern eller fyrhjulingen upp via skoterleden.