Platser
Favorit! Spara!

Lillhärdal

Platser
Lillhärdal är omgivet av fantastisk natur med fina fiskevatten och milsvida skoterleder. Byn har en mytomspunnen historia och är platsen där den första Härjedalingen, Härjulf Hornbrytare anses ha bosatt sig. Mitt i byn kan du skåda en staty av honom och hans fru Helga. Vi har på denna sida samlat vad du kan se och uppleva i Lillhärdal.

Minnessten över Häxprocesserna
I Lillhärdal startade de svenska häxprocesserna på 1600-talet där 6 kvinnor miste livet. Stor-Märit från Lillhärdal, var den första kvinnan som brändes på bål i Sverige. Du kan besöka en minnessten som är rest över dessa processer på Spångmyrsholmen strax utanför byn. Om du fortsätter stigen bakom minnesstenen hittar du en iscensatt avrättningsplats.


Högen i Lillhärdal
Högen är en av Sveriges få fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar av nordsvensk typ. Byggnaderna är uppförda under perioden 1600-tal till tidigt 1900-tal. För att skydda de värdefulla byggnaderna är Högen förklarat som byggnadsminne. Om du är intresserad att besöka Högen går det alldeles utmärkt, entrén till Högen är nämligen alltid öppen.

Garbostatyn
Någonstans i skogen väster om Lillhärdal har du möjlighet att se en staty av Greta Garbo. Statyn har skapats av konstnären Jón Leifsson på uppdrag av Fotografiska museet i Stockholm. Konstnären har valt att placera statyn, som bär namnet ”Statue of integrity”, så här avsides i skogen då Greta Garbo var en tillbakadragen person med stor integritet. Hitta hit!

St. Uriel kapellet
Mitt ute i skogarna utanför Lövnäsvallen hittar ni kapellet Sankt Uriel, ett medidationsanläggning vackert beläget vid Lill-Härjån. Kapellet är Sveriges minsta domkyrka och den ligger belägen 7 km norr om Lövnäsvallen. Det finns en led med färgmarkeringar för att du ska hitta till denna magiska plats. Anläggningen står olåst och är tillgänglig för den som vill meditera i en fantastisk naturmiljö, eller bara koppla av med en god kopp kaffe.

Lillhärjåbygget
I de södra delarna av Härjedalen hittar du Lillhärjåbygget som är Sveriges enda levande fäbodvall med ett 40 tal byggnader, gården har funnits sedan början på 1800-talet. Här bedrivs jordbruk under sommarmånaderna och på gården kan du hitta fjällkor och andra djur som vandrar runt i skogen på skogsbete. Genom mjölken tar man fram olika mejeriprodukter som man sedan säljer. Lillhärjåbygget kan erbjuda besökaren en natur- och kulturupplevelse utöver det vanliga, det går bra att få en guidad visning på gården och även övernatta i gårdens gäststuga. Om du är intresserad att besöka Lillhärjåbygget på sommaren går det bra, du behöver dock meddelade ditt önskade besök i förväg innan du besöker gården. Kontakta turistinformationen för kontaktuppgifter till Lillhärjåbygget.

Vägbeskrivning: Från Sveg kör du mot Särna och förbi Lillhärdal. När du kommer till Lövnäsvallen tar du in på vägen mot Storhärjåvallen, vägen är en grusväg som är i mindre bra skick och denna kör du cirka 1,5 mil och bilresan tar nästan en timme. Om det har regnat mycket kan vägen vara i mycket dåligt skick. Bilen parkeras där stigen startar. Du vandrar sedan till fots på stigen som är 6,7 kilometer från Storhärjåvallen, följ stig och hänvisningar till gården. Du kan även vandra från Bränden som är en stig på 8 km. Bränden ligger norr om gården, då kommer du via Djursvallen och Glöte.

Skoteråkning i Lillhärdal
I Lillhärdal hittar du fantastiska & milsvida skoterleder. Varför inte ta en tur till fjället? Ca 5 mil från Lillhärdal i kanten av fjället hittar du Lövhögen med tillgång till övernattningsstuga några km väster om Lövhögen. Du tar leden till Lövnäsvallen och sedan vidare mot Lofsdalen. Om du gillar utsikt är Galberget värt ett besök i vinter. Här finns det även grillplats. Om du åker från Lillhärdal ska du ta skoterleden mot Älvdalen tills det är skyltat mot Galberget. Information om Lillhärdals Skoterklubbs ledstatus går att hitta på deras Facebook-sida eller hemsida. Om du behöver köpa ett ledkarta kan du göra det på Lillhärdals Camping. Om du behöver hyra skoter går det alldeles utmärkt att hyra skoter på Lillhärdals Camping. Priser och information hittar du här!

Ledavgiften för Lillhärdals skoterled (inkl. medlemskap i Lillhärdals Skoterklubb) är 650 kr/skoter för ett år. Du kan enkelt betala ditt ledbevis genom att swisha till nummer 123 272 14 05, glöm inte att ange namn och adress samt vad betalningen avser. Det går även bra att köpa det på Lillhärdals Camping och Härdalsbuda.