Platser
Favorit! Spara!

Lillhärdal

Platser

Lillhärdal är omgivet av fantastisk natur med fina fiskevatten och milsvida skoterleder. Byn har en mytomspunnen historia och är platsen där den första Härjedalingen, Härjulf Hornbrytare anses ha bosatt sig. Mitt i byn kan du skåda en staty av honom och hans fru Helga.

Guldkorn i Lillhärdal

 

Minnessten över Häxprocesserna
I Lillhärdal startade de svenska häxprocesserna på 1600-talet där 6 kvinnor miste livet. Stor-Märit från Lillhärdal, var den första kvinnan som brändes på bål i Sverige. Du kan besöka en minnessten som är rest över dessa processer på Spångmyrsholmen strax utanför byn. Om du fortsätter stigen bakom minnesstenen hittar du en iscensatt avrättningsplats.


Högen i Lillhärdal
Högen är en av Sveriges få fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar av nordsvensk typ. Byggnaderna är uppförda under perioden 1600-tal till tidigt 1900-tal. För att skydda de värdefulla byggnaderna är Högen förklarat som byggnadsminne.

Garbostatyn
Någonstans i skogen väster om Lillhärdal har du möjlighet att se en staty av Greta Garbo. Statyn har skapats av konstnären Jón Leifsson på uppdrag av Fotografiska museet i Stockholm. Konstnären har valt att placera statyn, som bär namnet ”Statue of integrity”, så här avsides i skogen då Greta Garbo var en tillbakadragen person med stor integritet. Hitta hit!